självreflektion

Det här är nog en av de viktigaste sakerna du kan ge dig själv under hela ditt liv. Att konstant checka in och reflektera över läget. Det är inte systemets fel om saker inte går som du har tänkt dig. Det är inte din barndom/föräldrars fel om du känner begränsningar hos dig själv o.s.v. Du har inte en konflikt med någon för att den är si och så och har ett beteende som retar upp dig.

Allt hänger på dig! Du väljer att reagera som du gör i varje situation du befinner dig i. Inget utomstående kan styra hur du eller vad du reagerar på. När du inser det kliver en känsla upp i dig av frihet. Inte så att saker och ting kommer att vara solsken och rosor för resten av ditt liv. Livet är en skola där vi hela tiden utvecklas som människor. Då har vi det här med känslor. Vilka känslor upplever vi är ok? Det skiljer sig lite emellan vilka känslor som är ok att visa offentligt och vilka känslor som man tycker är ok att visa när man är ensam. Ilska. Det är inte ok att visa offentligt, såvida inte den som är arg ansvarar för en massa andra människors ilska och är ett språkrör för dessa. Då kan man gömma sig bakom den som är arg och dumpa över sin egen frustration på den som agerar. D.v.s låta den som agerar ansvara för allas känslor. Det leder ju till rädsla. För den som gömmer sig bakom den arga är rädslan eller ilskan störst? För det är två olika känslor.

Då tar vi rädsla. Det är inte heller en accepterad känsla att visa upp eller vara i offentligt. Såvida du inte är kvinna och får männen att känna sig starka om dom får beskydda dig. När man är liten får man många dubbla budskap angående de flesta känslor. Om vi nu tar rädsla. Det är inte ok att vara mörkrädd men det är ok att vara rädd för sin förälder. Vi kallar då rädslan för respekt. Ja, det börjar ju på samma bokstav iallafall. Det är ok att vara rädd att man ska förlora sitt jobb p.g.a av t.ex. massuppsägning men det är inte ok att vara rädd för att misslyckas med sina arbetsuppgifter p.g.a osäkerhet. Det är inte ok att vara rädd för att vara ensam hemma men det är ok att vara rädd när man är ensam ute och går på natten o.s.v.

Ledsamhet och sorg. Mycket svår känsla att hantera offentligt. Det är ok att gråta offentligt, men bara en kort stund, om man har förlorat en familjemedlem, kärlek eller husdjur. Det är inte ok att gråta offentligt om man känner sig åsidosatt eller kränkt på t.ex. sin arbetsplats. En person som har lätt till tårar får ofta höra: och så börjar hon/han gråta igen, suck!

Glädje. Till viss del är det ok att känna glädje. Inte för mycket bara, då blir man jobbig. Så vad kvarstår då? Likgiltighet?

Nu till vad jag vill komma till när det kommer till självreflektion. Det handlar inte om den som visar känslor. Det handlar om den som befinner sig bredvid. Varför reagerar du på känslor olika? Vad gör att du t.ex. finner det jobbigt att hantera en arg person, gråt eller skratt? Den personen som är i känslan agerar för tillfället din reaktion på det är ett kommande agerande och där ställs du inför val. Val som du behöver göra medvetna. Medvetna på det sätt att du behöver förstå vad som ligger bakom att du reagerar på en annan människas känslor på det sätt du gör. Vi har liksom göt undan intresset för oss själva. Sagt, omedvetet att jag är inte intressant. Vårat fokus på oss själva har flyttats ut till det externa. Vi kan inte lösa andras problem. Vi kan komma med råd och stötta men det är personen i sig som behöver göra jobbet. När blev du ointressant för dig själv? Det enda du faktiskt kan ändra på är dig själv. Du bestämmer hur ditt liv ska vara. Hur du ska må.

Nä, säger många nu. Jag kan inte styra över det ena och det andra. Just det, men du kan styra över huruvida du ska stanna kvar i en dysfunktionell relation, arbetsplats eller vänskap. Vi är födda i ett system som vill trycka ned oss och göra oss till känslolösa robotar som fortsätter att producera till dem som redan har nog med makt och vi gör det, för vi tror att vi är maktlösa. 10% styr 90% av världen. Hur blev vi maktlösa. Hjärnan är smart, absolut men en hjärna gör bara det den är lärd att göra. Den fribasar aldrig. Genom att börja självreflektera lär du om din hjärna att agera på andra sätt. Inget är så stelbent att det inte går att ändra på.

När man ska börja självreflektera ska man inte börja med de tunga sakerna. Då kan det bli övermäktigt och så ger man upp. Du kan t.ex. börja med att titta på dina rutiner, vanor. Vad är det du alltid gör varje dag? Börja med en liten förändring. T.ex. byt hand som du borstar tänderna med. Dricker du morgon kaffet före du klär på dig eller efter så gör tvärtom. Detta gör att din hjärna vaknar och börjar jobba på att förstå. När din sambo sitter och gör sina tix vid matbordet och du bara känner att det irriterar dig till max. Stanna upp och bara säg till dig själv, oj jag reagerar. De flesta negativa reaktioner vi har mot andra människor är projektioner av saker vi bär på som är olösta och vi behöver titta på dem hos oss själva. Alla människor speglar varandra. Blir vi glad av att möta någon så är även det en projektion av oss själva. Den människan har något som vi tycker om hos oss själva.

Självreflektion handlar inte bara om det negativa. Vi behöver lika mycket lyfta det positiva inom oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: