Kärlek och relationer

När jag var så där 12 år bodde vi i Umeå. Jag var ett stort fan av Magnus Uggla på den tiden. Min mamma förbjöd mig att köpa hans skivor, för hon var helt övertygad att hans musik och texter var skadlig för ungdomar. Jag köpte min första skiva i smyg! På den skivan fanns en låt som hette, Skandal bjotis och den hade en textrad som lydde: ”är det som känns inte kärlek det är kramp”

Idag när jag tänker på dessa ord tycker jag det är genialiskt uttryckt. En kramp är något som inte släpper taget. Om jag nu snävar in mig på kärlek i en relation mellan två människor så är det nog många som lever i en relationskramp. Man håller fast vid något som egentligen inte funkar. Visst, det finns olikheter och saker, vanor som behöver ändras på hos båda parter för att relationen ska fungera. Det är inte det jag menar. Jag menar tron på att den andra ska ändra på sig så att det ska passa mig och mitt sätt att vara. Tron på att den jag är behöver göras om för att den jag älskar ska älska mig tillbaka.

För mig ska man inte behöva ändra på den man är för att förtjäna kärlek. Det kan behövas justeringar hur man gör, framför eller reagerar i vissa situationer. I en kärleks relation får aldrig den ena parten ta mer utrymme än den andra. Jag får en känsla av att det är lättare att ge kärlek än att ta emot kärlek. Om man är en person som ger och ger och som upplever att man aldrig får lika mycket tillbaka. Då tar man för mycket utrymme i relationen. Man ger aldrig sin partner utrymme att kunna ge tillbaka. Många givare känner sig ofta osedda och ouppskattade. Är du en av dessa så sluta ge. Lär dig att ta emot istället. Handlar det om riktig kärlek behöver båda få ge av sig själv till den andra. Älskar du någon så vill du ge av det finaste du har, nämligen dig själv.

Det finns ett talesätt som säger, du kan inte riktigt älska någon annan för än du lärt dig älska dig själv. Personligen har jag aldrig förstått hur man kan påstå något så dumt. Klart du kan älska någon annan utan att älska dig själv. Ska du däremot kunna ha en bra kärleksrelation är det viktigt att känna sig värdig att ta emot kärlek ifrån någon annan. Då behöver man börja jobba på att älska sig själv.

Kärlek för mig ska vara en självklarhet. Jag ska inte behöva ifrågasätta den. Kärlek är varken passion eller förälskelse. Den bara är. Precis som den är för mig gentemot mina barn. Jag älskar dem villkorslöst. Dom behöver inte göra eller vara något speciellt för att jag ska älska dem. Att kunna känna så inför sin partner är en underbar känsla. Att se olikheterna med hjärtat istället för hjärnan. Att se i hans blick och känna att han känner likadant. Att helt plötsligt känna, ”jag är värd att älskas och att älska tillbaka”!

Kärlek har inga förväntningar. Blir du besviken på din partner är det för att du skapat egna förväntningar på hur det ska vara. Ofta projicerar vi våra egna tillkortakommanden på våran partner. Att dom ska fylla ut tomrummet i oss själva. Många bär med sig sår ifrån tidigare relationer. Ta inte med dig tidigare relationer in i din nya relation. Det som varit har varit. Tar du med dig dem in så blir det ofta en självuppfyllande profetia och du går samma väg igen. Har du blivit sviken så har du byggt upp skyddsmurar runt dig som kan vara svåra att komma igenom. Då är du inte mottaglig för kärlek. Det är ibland inte fel att skapa utrymme för sig själv en tid innan man går in i en ny relation.

Ofta när jag tittar eller tänker på min partner idag så fylls jag av en så stark känsla av kärlek och tacksamhet. Det har inte varit en självklarhet att vi två skulle vara tillsammans. Många olika krafter har försökt sära på oss. Både utifrån och inifrån oss själva. Jag har ändå bestämt mig för att hos honom vill jag vara. Han får mig att växa som människa och jag vet att han känner det samma för mig. Jag väljer kärleken. D.v.s jag väljer mig och jag väljer honom. Jag väljer oss.

Att avsluta en relation som du inte mår bra i är aldrig ett misslyckande. Det är bara en ny chans till något bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: