Bara en sån där dag

Ibland vaknar man bara upp medveten om att det bara är en sådan där dag som jag hade kunnat stryka ur min kalender.

Det finns ingen direkt orsak till olustkänslan. Den bara finns där. Igår var en sådan dag för mig. Det fanns ingen lust att göra något alls. Minsta lilla motgång skapade en sådan ilska i mig. Att då veta att dagen innan hade varit en så fantastisk dag och lyckan var total, gör det ännu svårare att förstå varför allt vände.

Jag var arg på alla ”imbiciller” som inte fattar något alls. Dessa människor som blint går på vad någon annan sagt och faktiskt deltar i att förgöra våran värld. Stanna upp här ett tag och se vad som händer i mig.

Jag vet inte vad som gör att jag mår dåligt, så min hjärna måste snabbt hitta på en orsak varför och lägga ansvaret på någon annan. Det är så våra hjärnor fungerar. Att skydda oss. Om jag lägger ansvaret på min egen olustkänsla utanför mig själv, kommer jag bara att stoppa huvudet i sanden och inget kommer att lösa sig.

Titta på naturen. Ibland skiner solen och allt känns fantastiskt men ibland snålblåser det och regnar småspik. Betyder det att allt är kört och det är någon annan planets fel att våran jord reagerar på det?

Jag tror att alla vi människor bär på obesvarade frågor, kränkningar som vi blivit utsatt för och begränsningar vi blivit ålagda från våran omvärld. Det går inte att aktivt gå och bära dessa i sinnet för då skulle vi gå undet. Så vi stoppar ned dem i våra minnes banker med en lapp ”stör ej” utanpå. Sen kommer dom där dagarna när lådan blivit gläntad på och något pyst ut och upp till ytan. Vi kommer inte ihåg vad det är men våra kroppar kommer ihåg känslan som kändes. Det är den som kommer upp. Känslan av att vi inte stod upp för oss själva och våran rätt att vara den vi är.

I dagens samhälle är vi styrda av folkutnämda ”experter”. Har man en gedigen utbildning och ett diplom på väggen MÅSTE man ju vara den som vet mest. Det som gör det ännu mer förvirrande är ju det faktum att emellan dessa experter tvistas det om vad som är rätt och fel. Alla har sina egna bevis att påvisa sanningen med diverse studier osv. Vad ska man tro på?

Vi är så inpräntade att inte tänka själva att vi faktiskt tror att vi tänker själva och gör våra egna val. När någon sedan ifrågasätter detta slåss vi som djur för att förgöra och förlöjliga den/dessa personer. Presis som i krig. Den som beställer eller beslutar att ett folkslag ska förgöra ett annat fokslag är inte den som står längst fram på slagfältet. Nu raljerar jag lite men det är för att förklara hur jag ser på saker.

Jag har inget emot olika åsikter. Tvärtom så tror jag att det är mer utvecklande att bolla dessa emot varandra. Det jag har svårt för, är när en annan människa förlöjligar mina åsikter med argument ”någon annan” sagt att dom ska ha. Jag blir inte upprörd över det dom säger (eller jo ibland blir jag ju det). Jag blir arg på deras flathet och ointresse för att utvecklas som människa. Samtidigt vet jag att jag måste ifrågasätta mig själv hur jag kunde sätta mig över någon annans sätt att vara och agera

Nu tillbaka till där jag började. Vissa dagar bara är. Vissa känslor bara är jobbiga att befinna sig i. Det ät dock ingen anna som är ansvarig över det du känner. Det som irriterar mig kommer inte att irritera någon annan. Som Roland, i torsk på Tallin säger: ” efter regn kommer solsken”! Vi kommer inte alltid att få svar på varför vi befinner oss i jobbiga känslor. Vi behöver bara bekräfta att dom finns där mellan varven och att det kommer att gå över. Låt dem bara fara igenom dig och ut ifrån dig så kommer solskenet tillbaka slutligen. Ju mer du håller fast i olustkänslan desto längre kommer den att vara kvar. Ju fler människor du engagerar i känslan desto större kommer den att bli.

Det är inte farligt att må dåligt ibland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: