Mat

Kroppens 7 huvudchakran

Många läror och hälsoinriktningar jobbar mycket med energier och energi centran i kroppen. Jag finner det mesta av detta sätt att se på människokroppen vara mycket logiska.

Det finns ett talesätt som går så här: ”Du är vad du äter”. Ja, jag älskar citat, ordspråk och talesätt. En del upplever den nya gröna trenden hypad och tillgjord. Jag har alltid ätit kött och mått bra av det eller grönsaker är så dyra och man blir inte mätt. Det må vara hänt men mår du verkligen bra? Jag tycker inte att det ska vara svart eller vitt, kött eller grönsaker. Om man är van att äta mycket kött så går det bara inte att tvärsluta och börja äta grönt. Då kommer man att må jättedåligt. Vårat matsmältningssystem är inställt på den mat vi mest äter och kommer att reagera med magknip, diarre och ökade gaser om vi gör för stora omställningar. Dock är det idag så att mag och tarm cancer samt andra kroniska magåkommor är lika vanligt som hjärt och kärlsjukdomar. Det säger ganska mycket om hur vi äter och hur vi mår.

Jag läser nu en bok av Jason Shurka, Rays of knowledge och han har ett intressant kapitel om hur vi kan korrigera våra kroppar med det vi faktiskt äter. Tänker delge en del här och utgå ifrån bilden jag lade upp. Jag börjar nedifrån och går upp.

Rotchakra: färg röd, kopplas till känslor som hunger, ilska och stress. Detta är stommen till din kropp och är ganska viktig att hålla balanserad för att de andra chakrana ska fungera bra. Problem med höfter, ben, tarmfunktion, urinvägar kan vara en obalans här. Försök införa mer mat som har färgen röd tex. tomater, jordgubbar och röda äpplen.

Sakralchakra: färg orange, kopplas till kreativitet, ambition, sexuell energi och negativa beroenden (cigaretter, socker, alkohol). Det är kopplat till dina reproduktions organ. Det första tecknet på obalans här kommer ofta som saknad av sexuell/kreativ lust. Ät mer morötter, apelsiner eller aprikoser.

Solarplexus: färg gul, kopplas till känslor som glädje och självrespekt. Det är kopplat till mjälten och övre mag och tarm systemet. Om du känner av depressio, dålig matsmältning så ät lite mango, bananer eller ananas.

Hjärtchakrat: färg grön, kopplas till känslor som kärlek, givmildhet och medkänsla. Organen är hjärta och lungor. Går du igenom en hjärtesorg eller känner ångest. Gå ut i naturen eller omge dig med gröna färger. Ät kiwi, gröna grönsaker eller gröna äpplen.

Halschakrat: färg blå, kopplas till förmåga att kommunicera, sanning och ärlighet. Organ kopplat hit är thyroidea och stämband (halsområdet). Visualisera dig en blå himmel om du kan spendera tid med vid vatten, ät blåbär.

Pannchakrat: färg indigo, kopplas till tankar, intuition och känslighet. Organ, tallkottkörteln eller det tredje ögat. Har du svårt att fokusera ät svarta vinbär, björnbäer eller plommon.

Kronchakrat: färg violett, kopplas till självförverkligande och öppenhet för nya idéer. Ät rödbetor eller fikon.

Nu är ju inte dessa teorier facit på något sätt. Många vägar leder till Rom. Det kan vara ett verktyg att hjälpa dig finna hälsa och välmående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: