Att kritiskt granska

Varför använder man ordet kritiskt? Det är så många som associerar det till något negativt. Snonymer till ordet kritisera är, anmärka på, klandra, hacka, klanka, fördöma, mästra, häckla. Ja det känns redan här som om jag inte behöver ge mer synonymer. Vi fattar! Det samma gäller ordet positiv kritik. Oj, det där gick ju emot varandra, såvida du inte har en läggning till härskartekniker. Isåfall så är ordet positivt för dig som säger det. Inte den som tar emot det. Att ”kritiskt” granska något blir för mig då ett ord man använder för att göra ned den som skrivit eller skapat något. Vilket ord kan man använda istället när man tittar på något och vill skapa sin egen uppfattning?

Våra barn får idag till uppgift i skolan att lära sig att kritiskt granska olika texter. Dock får dom inte ur sitt eget perspektiv granska. Då får dom fel. Om du ber en 12 åring att kritiskt granska en text så kommer ju denna att göra det ur sitt eget livsperspektiv. Alla mina tre söner har kommit hem och varit upprörda då läraren gett dom fel i denna uppgift. Läraren har gett dem förhållningsregler och bett dem göra om uppgiften. Hmm då är det ju inte ett fritt granskande utan ett styrt granskande.

Jag har aldrig gillat matte. Har faktiskt vägrat och undvikit matte lektioner. Nu har faktiskt jag hyfsat lätt att räkna men jag gör det på mitt sätt. Vet inte hur många gånger läraren sagt att jag måste visa hur jag kommit fram till svaret. När jag sedan gjort det har dom sagt att det var fel, trots att summan blev korrekt. När jag ifrågasatte varför jag var tvungen att ställa upp det på deras sätt var svaret: Bara för att det är så! Ja då kunde dom inte ge mig ett vettigt svar sådå blev det som det blev. När mina barn var små och även nu uppmuntrade jag dem att kräva en förklaring om dom blev förhindrade på något sätt. Dom skulle förstås inse att regler satta på ett visst ställe är bra om man följer, för ordningens skull. Man kan ju inte köra sitt eget race när man jobbar i grupp. Man behöver lära sig kompromissa. Man har dock alltid rätt till en förklaring. Detta för att lättare förstå varför dessa regler satts och syftet med dem.

Jag tror att rädslan för att ifrågasätta sätts i tidig ålder. Det är nog därför land styrs av myndigheter istället för människorna. Vi styrs av mode, grupptryck,lagar och regler. Jag är inte emot lagar i sig men vissa ifrågasätter jag dem som skapat dem.

Det var inget jag tänkte spinna vidare på. I hälsosynpunkt så upplever jag att det är i allra högsta grad viktigt att granska (tar bort kritiskt) förhållningssätt till hälsa. Bantnings metoder är något som är ett hett ämne. Att vara tjock är fel och du behöver gå på en straff diet för att du inte håller måtten. Tidningarna är fulla av de mest absurda metoder som finns. Ingen av dem jag sett riktar in sig på den bakomliggande, känslomässiga orsaken. Ingen tar hänsyn till kroppstyp eller fysiologiska aspekter som hypofys- lever- eller sköldkörtel funktion. Om dessa är påverkade så finns det ju saker som behöver korrigeras innan man börjar banta. Man har skapat en trend att om man är smal då är man lycklig. Längre från sanningen går nog inte att komma. Jag behöver ingen doktor, som bara har 15-30 minuter över till mig för att berätta hur jag mår. Det tas prover efter prover men många av dessa visar inte den faktiska inre miljön. De påvisar helt klart inte den känslomässiga miljön. Om jag ger min kropp ett mantra som, jag är fet och oduglig. Då kommer kroppen att ställa in sig på det och förverkliga dina önskemål och rätta sig efter det. Kom ihåg att hjärnan gör det den blir tillsagd att göra. Om du inte ändrar ditt sätt att prata till eller känna om dig kommer ingen bantningskur i världen att hjälpa dig. Ingen operation kommer att göra dig friskare eller snyggare. Varje ingrepp du gör på din kropp påverkar hela din kropp. Inte bara det organ du opererar bort.

Ifrågasätt allt och du kommer att finna mer och mer saker du gör som kanske inte stämmer med vad du egentligen vill eller står för. Börja känna dig själv på nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: