Vårat starkaste immunförsvar ligger i magen

När jag började grotta ned sig i andra hälsoläror utöver, träningstrenden och den klassiska medicinska forskningen, upptäckte jag ett stort fokus på våran tarmhälsa och alla de organ som hör till. Lever, pancreas (bukspottkörteln), magsäcken och munnen. Jag tänker försöka göra ett ihopplock för att få en översiktlig bild hur man kan tänka och hur man kan underlätta för kroppen att finna balans, nu när vi går in i mörkertiden.

Informationen har jag hämtat ur mina studier av Ayurveda, min nyfunna guru Anthony William samt en mängd artiklar, bloggar eller andra hemsidor jag funnit på nätet.

En bra början att kartlägga sig själv är att uppmärksamma dina avföringsvanor. Är dom oregelbundna? Dina avföringar ska fungera som en klocka om du är i balans. När tarmen inte blir av med de slaggprodukter kroppen har rensat ut leder det till att dessa rester återupptas i blodomloppet igen och du blir trött, håglös, lättirriterad och känner dig inte frisk. När tarmen inte får göra sitt jobb tar kroppen hjälp av nästa reningsorgan, nämligen huden. Därefter belastas andningsvägarna. Gråaktig- eller överdrivet rosig hudton i ansiktet, muskelvärk, astma, eksem eller allergier kan vara tecken på en dysfunktionell tarm. I en av mina ayurveda böcker skriver hon så här ” It should come first thing in the morning and be like a banana”. Jag tycker att lite humor hjälper alltid till. Avföring är ett laddat ämne

Levern är ett organ som är livsviktigt för hur vi mår. Många inser nog inte hur överbelastade våra levrar är och att om vi gav denna kroppsängel lite hjälp på traven skulle många av våra symtom och tyngdkänslor i kropp och själ minska. Levern har över 2000 funktioner i din kropp. Så här beskriver Anthony William våran lever. Den arbetar hårt för dig dygnet runt. Den planerar i förväg när det behövs extra stöd och den är där och städar upp efter männskliga misstag. Den är ett lager, ett filter, en datacentral, städservice och mer därtill. Hmm, låter som en mamma tycker jag! Vi borde bli lite mammiga mot våra levrar.

Dessa är några av de stora uppgifterna levern har: Bryta ner fett och skydda bukspottkörteln, lagra glucos och glykogen, lagra vitaminer och mineraler, oskadliggöra och infånga skadliga substanser, analysera och filtrera blodet och skydda dig med sitt eget specialiserade immunförsvar.

Glucos och glykogen. Kroppen kan inte spara glucos/kolhydrater utan behöver omvandla det till glykogen. Reservbatteri skulle man kunna säga. Detta görs i levern. Jag tror att det extrema sötsug många av oss har är pga att levern har inte kapacitet att omvandla glucos eller att hålla ett reservlager, för den är överbelastad.

Symtom hos en stagnerad och belastad lever kan vara. Sämre blodtillförsel och då främst händer och fötter och man känner sig frusen, ledvärk och huvudvärk.

Vad kan vi göra för att underlätta för levern? Öka intaget av vätskebaserade grönsaker och frukter t.ex. gröna bladgrönsaker, gurka, meloner, bär. Citron och lime vatten. Minska på koffein drycker som svart te och kaffe. Minska på feta och tunga matalternativ som kött och pasta.

Jag har aldrig varit en beundrare av svart eller vitt och frasen aldrig mer. Därför tillämpar jag inte denna mentala straff teknik för mig själv. Däremot kan jag besluta en begränsad tid av lite nogrannare mat och vätske intag.September är t.ex en vit månad men jag är inte beredd att sluta med ett gott glas vin eller en kall öl rakt av. En månad är inga problem för mig. Jag har snart i 3 år gått över till vegetarisk kost samt minskat ordentligt på mitt kaffe drickande. Jag har tillsatt vitaminer och mineraler som jag tar som tillskott och jag mår faktiskt mycket bättre nu än vad jag gjorde förut. Nu är det mina livsval. Det betyder inte att dom kommer att passa någon annan. En sak är jag dock ganska övertygad om och det är att det är viktigt att vilja förstå, söka kunskap om och att ta hand om sin kropp. Att inte låta någon annan styra dina livsval och välmående.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: