Ett liv- en bok

Jag har alltid älskat böcker. Ett hem utan bokhyllor är inget hem för mig. Har jag läst en bok som bara gick rakt in i mig och jag senare tittar på dess bokrygg i bokhyllan fylls jag med lycka. Jag minns hur bra jag mådde under tiden jag läste den. Valet av böcker jag gjort är också så beskrivande av vem jag var under den period jag läste dem. T.ex. hästböcker när jag var liten och fortfarande fri ifrån ansvar och tyngd. När jag gick i högstadiet och mådde ganska risigt så plöjde jag tunga ryska och polska författare. Jag fick för mig att jag skulle lära mig allt om kommunism och har faktiskt läst hela Maos lilla röda. Inte för att jag kommer ihåg något av den nu! Mina föräldrar skildes när jag var 9 år och min mamma träffade en ny man och vi flyttade ifrån Umeå till Boden, där vi skulle försöka bilda en ny familj, var det tänkt. Allt var kaos och bråk och gråt var vardagsmat. Här hade jag en period där jag älskade judiska författare som skrev om familje sammanhållning och deras gemensamma kamp för rättvisa. Inget som fanns i våran ”nya familj”. Sen kom alla 80-tals slisk litteratur. En flykt ifrån verklighetenoch dröm om glamour och drömprinsen.

När mina barn kom började en period av vaknätter och ensamhet. Deras fader var nämligen yrkesofficier och vi blev ofta lämnade då han antingen gick på utbildning, hade kvällstjänst eller var ute på övningar. Här tappade jag orken att läsa. Varje gång jag försökte, blev jag så trött efter bara någon sida så boken fick aldrig något sammanhang. Jag slutade läsa.

Två gånger i mitt liv har jag brakat rakt in i väggen och bara kippat efter luft för att överleva. Båda gångerna fick jag själv ta mig upp till ytan. Jag hade ingen hjälp, eller rättare sagt, jag visste inte var eller vem som kunde hjälpa mig. Jag var så inlärd på att vara den som alltid fanns där för andra. Efter andra tillfället fann jag ljudböcker. Så här börjar jag sluka ljudböcker. Kunde sitta timmar i min säng och bara lyssna på feelgood böcker. Inga andra böcker kunde jag höra. Den enda litteratur jag läste var spirituella böcker. Dessa kunde du bara läsa korta stycken, för sen var jag tvungen att fundera och relatera. När man går in i väggen trasas även identiteten sönder och allt som varit sant innan var nu bara en enda stor lögn. Feelgood böckerna var min flykt in i någon annans värld, med livsproblem som löstes av huvudrollen själv, utan min hjälp, Jag anser inte den litteraturen vara någon skräplitteratur. Det var ingen hollywood litteratur, utan vanliga människor med vanliga problem. Dom gav mig ett löfte om att allt går att lösas men att det ibland tar tid. Det var författare som, Jojo Moyes, Rosamunda Pilcher, Jane Green, Lucy Dillon, Lucinda Riley m.m.

Jag tänker så här. Allas liv skulle kunna vara en bok. Vad är det som säger att någons liv är så ointressant att ingen skulle vilja läsa om det? Jag menar, många böcker är just bara en berättelse om någons liv, någons vardag.

När jag började min bana inom vården, började jag jobba med gamla människor. Att sitta och lyssna på deras minnen var som att läsa en bok. Jag älskade det! Du kan berätta ditt liv med bilder, med musik eller med text. Börja bara dela med dig. Du just du är värd att lära känna!

Ett svar till ”Ett liv- en bok”

  1. Ja, vad vore livet utan böcker ❤

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: