Energitjuvar

Energitjuvar är ett ganska accepterat uttryck i våran värld idag. Vi talar om dem som bara dränerar oss och aldrig ger något tillbaka. Dom som hela tiden vill stå i centrum och ha allas uppmärksamhet och support.

Om jag utmanar det och säger: Ingen kan ta något ifrån dig som du inte vill ge! Personliga gränser är något man behöver upprätthålla för att orka med och inte dra på sig olika sjukdomar. Fysiska som psykiska. Om jag här säger att det är inte personens eller situationen som drar energi ur dig utan din reaktion på det som händer som förbrukar ditt eget förråd och får dig att känna dig maktlös. Kan det vara därför alla inte reagerar lika på olika situationer? De som reagerar negativt blir dränerade och de som inte reagerar alls går därifrån oberörd.

Vad är det i dig som säger att någon annan kan känna sig överlägsen dig? Nu pratar jag inte om fysiskt våld. Är du fysiskt i underläge så är det en helt annan sak. Det har jag också en teori om men kan skriva om den i ett annat tankebloggsinlägg. Om du har en dominant chef, arbetsplats, kollega, vän eller partner och bara känner dig hopplös i situationen. Fundera då på hur du agerar. Hur pratar du i dig själv? Klagar du bakom ryggen på dem? Gnäller du över hur slut du är varje dag du kommer hem ifrån att ha vistats där? Det är så lätt att hamna i omedvetna beteende loopar. Allt går bara runt och inget händer.

Ofta när vi känner oss maktlösa är när vi faktiskt inte satt oss ned, kartlagt situationen och påbörjat förbättringsplaner. Handlar det om en enstaka person som jag stör mig på så brukar jag resonera med mig själv och försöka visualisera att jag tittar på det uppifrån. Jag kliver ur mina egna känslor och tittar rent krasst på situationen ifrån ett neutralt håll.

Allt handlar om inre smärta. Inre olöst smärta som har tagit sig uttryck i olika beteendemönster. Den utåtagerande försöker bli av med sin smärta genom att attackera och den som tar emot är så fylld av smärta att han/hon bara förstärker den i sig själv. I slutändan är båda två lika dränerade inombords.

Om du däremot, med eget val delar med dig av dig själv. Ger bort din tid, dina känslor eller försöker på något sätt hjälpa någon annan. Då kan du bli dränerad och den andra uppfylld. Då har du gjort ett aktivt val som ingen annan är skyldig till.

Vi lever idag i en toppstyrd värld, där några få skor sig på alla oss andra. Vi har skapat ett samhälle som ska vara uppbygt på trygghet och omtanke. Eller!? När något nu inte blir som vi hade velat att det skulle vara så är vi snabba på att skylla på dem som styr. Vi lever ut våran frustration i sociala medier och de som kallas nyhetskanaler spär på ångesten genom att skriva den ena galnare artikeln efter den andra. Vi har idag kommit till en punkt där om, om alla skulle ta sig en titt uppifrån skulle bli riktigt förskräckta på sitt eget beteende. Vi har ju faktiskt valt dem att leda. DOM är inte ytterst ansvarig för det som sker. Det är VI. Pengar styr det mesta. Stora pengar är få förunnade och dom styr så länge vi tillåter dem att styra. Precis på samma sätt som när vi tillåter någon annan såra oss, bara på ett större plan.

Vem har bestämt att vissa ska tjäna mer och vissa ska tjäna mindre? Vem har bestämt vilken status ligger högst på listan och vilken ligger lägst? Jo, VI! Så enkelt är det. Om vi vill ha en bättre värld behöver vi kartlägga situationen, fundera ut förbättringsåtgärder och dela med oss till andra. Så hade du kanske gjort i din familj eller på din arbetsplats. Svårare än så är det inte. Vi behöver bara jobba med varandra istället för emot varandra.

Så jag anser inte att det finns energitjuvar. Jag anser att ingen kan ta det du inte vill ge. Har du tunnt med pengar behöver du spara och är du energifattig, behöver du spara. Var inte rädd att be om hjälp. Det finns alltid någon i din omgivning som kan ge. Inte lösa situationen men ge så att du kommer över ytan. Att ge när man kan är otroligt energihöjande! Ha tålamod och ge dig själv kärlek och uppmärksamhet. Dela med dig när du kan och var inte rädd att erkänna dig själv slut och slagen. Vi har alla varit där mer eller mindre. Tillsammans kommer vi växa i styrka och tillslut, kanske inte under min livstid, då vissa saker tar tid. Även du tar tid att växa i dig själv. Om du börjar välja att må bra kommer många att tillslut också vilja ha det som du har. Det är du värd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: