Att gå vidare

Tidens tand läker inte ibland alla sår men kan skapa nya möjligheter

Tänk att den här stubben varit ett ståtligt träd en gång i tiden. Någon bestämde att den fick inte vara ett träd längre och sågade ned det. Kvar blev ett stympat träd. Med hjälp av skogens andra invånare, mossa och lingon skapades efter ett tag en mycket vacker skulptur. Så vacker att den hamnade på bild av en man som förstod dess budskap. Texten under bilden var just dessa ord som kom i mannens huvud, när han såg stubben. Just dessa ord och deras innebörd vill jag skriva om i denna text.

Vi människor borde lära oss att leva med naturen, djuren och alla andra människor runt omkring oss. Istället lever vi av varandra. Starkast överlever är ett mått vi omedvetet följer. Högst på näringskedjan anses människan vara men vad betyder det egentligen? Om naturen och djuren dör gör vi ju också det.

Vi kommer alla att vara med om händelser i våra liv som kommer att lämna spår eller sår. Det kommer att forma oss och förändra oss under livet. Att läka är inte det samma som försvinna, att glömma. Att läka och gå vidare är att acceptera och att ändra riktning. Det som skett går inte där vi är idag att få ogjort. Att hålla fast vid smärta är att återuppleva den om och om igen. Att hålla fast vid smärta är ensamt. Du kan prata med andra om den men kommer aldrig att få lindring så länge som du håller fast vid den.

Det som kan hända är att du dumpar dina tunga känslor på någon annan och han/hon bär vidare dem och gör tillslut dem till sina egna känslor. Eftersom ingen går smärtfri genom livet och väldigt få kan konsten att skilja på mitt och ditt, blir en negativ känsla tillslut flera negativa känslor. Därför har vi så lätt att hoppa på någon som mår dåligt och anklaga dem för att ha förstört stämningen.

Naturen har inga baktankar eller kalkylerar för egen vinnings skull. Därför är den så helande. Den kan gå sönder av stormar, naturkatastrofer eller falla offer för oss människor men den har en fantastisk förmåga att komma igen. Inte som den var innan utan omformad. Att här påstå att människan skulle vara den inteligentare arten är ju ganska absurbt. Vi är den enda arten på jorden som sakta men säkert begår långsamt och plågsamt självmord.

När vi föds genomgår både barn och moder en ganska smärtsam process. Ändå lider vi inte av den på så sätt att vi önskar att sluta leva. Inte alla men många kvinnor skaffar ytterligare ett barn. Skillnaden mellan barnets och moderns upplevelse är det känslomässiga bagaget dom har med sig. Jag har inte hört om en människa som lider så mycket av den smärta dom upplevde vid födseln att det skulle vara orsaken till att inte orka med längre.

Innan man kan gå vidare ur jobbiga situationer behöver man vara i smärtan. Känna den. Älta den inte med någon annan. Ta ledigt en tid och känn. Inte för än smärtan är bekräftad kommer du att komma vidare. Den går inte att lindra i den akuta fasen. Nu pratar jag om själslig smärta. Den som inte riktigt får synas men som alla vet finns. När du bekräftat smärtan, träna dig på att se det som är vackert. Öva sen på att finna skönhet i detaljerna i allt som finns omkring dig. Mönstret i tapeten, rörelserna i träden när det blåser, hur många röda nyanser kan en tomat ha osv. Vad du gör här är att omprogrammera hjärnan att släppa taget om det jobbiga. När du t.ex tar en dusch. Hur känns det när vattnet träffar kroppen? Är det olika känslor beroende vilken kroppsdel den träffar? Bli barn igen och upplev allt på nytt igen.

Framförallt, ha tålamod med dig själv. Till och från åker man tillbaka i den jobbiga känslan men då vet du hur du ska jobba dig ur den. Jag brukar säga till mig själv under sådana dagar, att idag är det bara en sådan dag och det är bara att gilla läget. Imorgon är en ny dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: