Den som inte syns

Det finns många orsaker till att man upplever sig obetydlig och osynlig. Jag tänker inrikta mig på en typ av dessa, då dessa människor ligger mig varmt om hjärtat och att jag är en av dem. Det kanske upplevs som en egotripp men det är inte det jag är ute efter. Jag vet att jag inte är ensam om detta så för mig är denna text mer en bekräftelse för dem som känner igen sig. En hyllning till de som jobbar så hårt men som aldrig kommer att få ett tack men som lever på att se andra växa och finna sin egen lycka.

Den som inte syns har sedan tidig ålder tagit ansvar för andra människors välmående. Det är inget man planerar eller räknar ut. Det sker automatiskt. En del kallar dem ljusarbetare men det är ett uttryck som klingar flummigt hos många människor, så jag tänker inte använda mig av det. Jag tänker helt enkelt kalla dem ”den som inte syns”.

Det finns mycket som sker inom människor. Många gamla sår och begränsningar, som tar sig uttryck i olika invanda beteenden. Beteenden som skapats för att skydda sig själv emot omvärlden. Beteenden som vi inte borde behöva, för varför måste vi skydda oss mot omvärlden? Varför denna konstanta rädsla? Kom ihåg att rädda människor är lättstyrda människor. Fight or flight mekanismen är så konstant hos de flesta att dom inte uppmärksammar den längre. Det har blivit ett sätt att leva bara. Den som inte syns är väldigt känslig för dessa energier. Jag kallar känslor för energier då det blir mer en sammanhängande förklaring för många olika typer av reaktioner/känslor. En reaktion är bara ett fysiskt svar på en känsla. Om man inte förstår känslan kommer reaktionen alltid att vara stark och impulsiv. Om man undertryckt sina egna behov under en lång tid och inte är van att be om kärlek och respekt, kommer reaktionen att vara så stark att den blir övermäktig. Tänk på att dessa människor måste ta i för att komma förbi känslan av att dom betyder något. Detta är en vanlig reaktion hos dem som inte syns. Dom jobbar så mycket på andra att dom hela tiden skjuter undan sina egna behov. Dom prioriterar inte sig själv, för dom vet att många är så omedvetna om sig själv att dom blir självdestruktiva. Dom vet att mellan varven kommer dom att falla ned i mörkret och där kommer dom att vara tills dom tar sig upp själva. För ta sig upp själv är det dom kommer att bli tvungna att göra. Ingen kommer att ha förmågan att hantera allt dom tagit på sig under en så lång tid.

Det finns ofta en inre styrka hos dessa personer. Ett inre ljus som vägleder dem till att inte ge upp, hur svart det än blir. Tyvärr så är det många som inte orkar med och avslutar sitt liv här på jorden. Om ni är med om att en bekant eller kollega avslutar sitt liv och att ingen kunde förstå varför det hände. Han/hon verkade så stabil och lycklig. Vad var det som hände? om den här personen lämnar en oförklarlig tomhet hos dig så var han/hon nog en av dem som inte syns. Tomheten du känner är att ingen längre tar hand om dina negativa/smärtsamma energier längre. Den som inte syns saknas oftast när den försvunnit. Han/hon har liksom tagits för given i sammanhanget. Du kanske upplever att du blivit sviken eller lämnad. Den som inte syns lämnar aldrig någon själsligt. Kanske den fysiska kroppen ger sig av men arbetet och minnet av dig bär den alltid med sig. D.v.s arbetet med dig avslutas aldrig. Den som inte syns behöver bara utrymme att andas och fylla på sig själv.

Har du någon gång pratat med eller träffat någon som när ni skiljs åt lämnar en känsla av lättnad eller glädje. Något du inte hade innan ni pratade/träffades. Har du upplevt en tomhet, att något du inte kan ta på saknas. Då har du varit i kontakt med en som inte syns. Var medveten om att det oftast är inte samma känsla den som inte syns bär med sig hem efter ert möte. Det är inget straff eller, oftast iallafall, något som den som inte syns lider av. Man är mycket medveten om att man kan transformera dessa känslor och fylla på sitt eget förråd igen. Det finns en känsla av lycka och kärlek när man hjälpt någon annan. Den som inte syns behöver inte en verbal bekräftelse för att se vad dom har gjort. Om dom ser att tyngd släppt ifrån en annan människa släpper även en tyngd ifrån deras själ och allt känns lättare.

Det jag skulle önska av, speciellt dem som står mig närmast, är att förstå hur djupt ni sårar mig när ni ignorerar och förminskar mig med ord. Jag inte bara känner min egen smärta, jag upplever eran också. Om ni kunde se hur svårt det är för mig att be om kärlek och respekt. Hur lite jag anser mig ha rätt till det. Hur hårt jag jobbar för att bearbeta allt jag bär med mig på min resa. Hur mycket tid jag faktiskt ger åt er för att ni ska må bra. Även om vi inte ses eller hörs. Det samma gäller alla de andra som finns runtomkring i samhället. Försök att släppa era egon för ett tag. Jobba lite på att rensa i era egna garderober. Ta hänsyn för varenda ord som kommer eller inte kommer ur era munnar. För ni vet att den som inte syns känner även de osagda orden. Den som inte syns vet inte hur man ber om hjälp. Den vet bara hur man hjälper sig själv och andra. Den slåss varje dag för att undvika bitterhet och offerkoftan. Det är de sista situationer dessa människor vill vara i. Bitterhet och offerkoftor förhindrar jobbet att transformera tunga energier. Försvinner den förmågan hos den som inte syns, finns det ingen mening att fortsätta leva. Då försvinner förmågan att känna glädje och kärlek och vad är det för liv om dessa känslor inte finns! Jag har en dikt som jag fick av en vän för länge sedan men som ligger mig varmt om hjärtat. Den ska jag avsluta detta inlägg med.

In this city, perhaps a street. In this street, perhaps a house. In this house, perhaps a room. And in this room a woman sitting. Sitting in the darkness. Sitting and crying. For someone who has just gone through the door. And who has just switched off the light. Forgetting she was there.

Var lite mer uppmärksamma. Jobba lite mer på er själva för våran värld behöver det just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: