The dark night of the soul

Eller själens svarta natt, som det heter på svenska. Det mesta jag läser och lyssnar på är på engelska, så jag har lättare att använda engelska ord. Detta är ett uttryck som flitigt an vänds inom de spirituella grupperna/filosofierna. Jag antar att det är p.g.a att ordet själ finns med. Vi har ju ett behov att kategorisera in allt i fack eller i grupper av någon anledning. Jag tänkte bryta ned detta ämne i en jämförelse med en smart telefon något de flesta av oss har och varit tvungen att installera diverse appar m.m.

Först vill jag skriva om hur och vad som kan hända/kännas när vi hamnar här. Det är ett känsloavbrott. Allt blir plötsligt meningslöst och att finnas till är bara att fungera på autopiloten. Det flest saker du gör går på rutin eller så lägger du dig bara platt ned och stirrar tomt ut i luften, oförmögen att göra något alls. Ganska likt faktiskt som att gå in i väggen. Själens svarta natt är dock en sekundär effekt efter många har blivit utbrända. Det som är mycket tydligt för detta känslotillstånd är att man inte känner något alls. Som om knappen till känslor har blivit avslagen. Till och från kommer offerkoftan på och man tycker synd om sig själv men den brukar försvinna ganska snabbt och ersättas av tomhet.

Det är här jag kommer in på likheten med en smart telefon.

Tänk dig att du köpt en ny telefon och sätter på den för första gången. Alla telefoner har vissa grund appar och grund inställningar. Det är var du är idag. Grundinställningarna är det du åstadkommit i livet fram till nu. Utbildning, jobb, familj, bostad,intressen, vänner och kollegor. Dom finns bara där och går inte att radera bort. Inga saker du gjort tidigare i ditt liv går att radera bort. Precis som på telefonen, som har en massa grund appar, som du aldrig kommer att använda och som inte går att ta bort, så har du skapat dig vanor, vänner eller fritidsintressen som du ifrågasätter varför dessa finns i ditt liv. Du börjar ladda ned nya appar som passar just för dig och det är regler som ska godkännas eller så kostar dom pengar. Samma i livet. Du börjar leta nya intressen, jobb, utbildningar, bostad osv. Även här måste du rätta dig efter regler som andra har satt eller betala dyra pengar. Allt detta funkar bra ett tag men så börjar telefonen ”lagga”, livet börjar krångla. Saker går inte smidigt längre. Du tappar glädjen i mycket runt omkring dig. Telefonen tjatar om konstanta uppdateringar.Inget är längre som förr. Ibland kraschar telefonen och du behöver lämna in den. Ibland kraschar du och blir jätte sjuk.

Själens svarta natt blir här det samma som att du gör en fabriksåterställning på telefonen. Du släpper allt runtomkring dig och det som kvarstår,är de grund appar som följde med när du köpte telefonen d.v.s kvar finns din utbildning, ditt jobb, din familj alla grundförutsättningar hitintills åstadkommit på din livsresa. Du har bara rensat bort en del ”skräp” som du tidigare trodde att du behövde för att bli lyckligare. Här kliver tomheten in.

Vem är jag? Vad vill jag? Varför är inget roligt längre? Varför känns allt som jag tidigare tyckte var roligt obetydligt? Vem är människan som står bredvid mig eller varför står det ingen människa bredvid mig? Varför känner jag mig så himla ensam? Sluta ha en massa krav på mig, gör det själv. Jag orkar inte längre. Vad är värdet av livet?

Du äter din favorit mat, men den känns tråkig. Du lyssnar på din favorit musik men stänger snabbt av för du klarar inte av oljudet längre. Du slutar höra av dig till vänner, för du orkar inte höra hur dom har det längre, för det intresserar dig inte längre. Du vill bara sova men är inte tillräckligt trött för att kunna göra det. Det finns hur många exempel som helst men det som förenar dem är att man inte känner något längre. Varken bu eller bä. Man är bara ett stort neutrum och det skrämmer en men det bryr man sig inte om.

Själens svarta natt är inte en religiös upplevelse där onda makter tar över. Det är ett känslomässigt vacuum. Ett ingenting som är en total känslomässig paus. Ingen ilska eller sorg. Ingen smärta. Dessa känslor kommer ofta innan detta inträder.

Du börjar kanske leta efter självhjälps poddar eller böcker. Du provar olika metoder men ingenting fungerar. Tomheten kvarstår. Du kanske går till doktorn som snabbt skriver ut lyckopiller men som du märker efter ett tag att dom inte hjälper utan gör dig bara trög och trött. Det är bara det att du befinner dig i ett vacuum. Tiden känns som om den står still.

Din själ/ditt inre har fabriksåterställt dig för att du ska få möjlighet att verkligen se över på vad det är som faktiskt betyder något i ditt liv. Det kommer inte att vara pengar eller beröm. Om du finner din rätta väg kommer detta att komma senare i livet. Du vill att du ska se dig själv igen. Du vill att du ska inse hur värd du är att älskas och att finnas till för att du är just du. Du vill inte vara någon annan längre, som gör saker för att andra ska profitera på det. Du vill inte att du ska prioritera andras känslor mer än dina egna. Så DU satte dig på paus.

Jag har inga svar på hur någon annan ska hitta sin väg men jag vet att har du en gång upplevt detta, var så säker på att det inte är en engångsföreteelse. Det kommer att komma flera. Vi är inte upplärda att finna oss själva och följa vårat hjärta. Vi är upplärda att lyda, tänka logiskt (andras logik), följa mönster och att inte tro att du är något mer än vad din utbildning, jobb eller sociala status säger. För om du inte gör det så är det något fel på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: