Att ta beslut

Det är söndag morgon och jag sitter på buss på väg mot Sunderby sjukhus för att jobba där i 2v. Min resa börjar i ett vitt och mörkt Östersund. Det är så vackert ute där jag passerar med bussen. Skog med granar som är nedtyngda av snö, hus som är svagt upplysta av olika sorters lampor, öppna fält som är snö beklädda och vattendrag där vattnet är mörkt och stilla. I horisonten börjar ljuset komma tillbaka, svagt orange och här i bussen är det varmt och tryggt. Har precis fikat lite kaffe och smögås så kroppen är nöjd.

Det känns tungt att behöva lämna mitt hem och dom som bor där med mig men då min sambos jobbsituation är så osäker och vi kan inte lita på om han får några pengar i slutet av månaden, var beslutet att en av oss behövde säkra ekonomin. Jag vet att många i dagens läge lever med en konstant oro över hur de ska klara sig ekonomiskt. Många företag har gått i konkurs och de som är kvar gör kraftiga personal nedskärningar. Vi lever i ett land som klarat sig länge ifrån naturkatastrofer och krig. Vi har skapat en låtsas värld med låtsas trygghet, helt oförberedda på någon form av kris. Här är vi nu med hög arbetslöshet, hög självmors statistik och depressioner och känslan av hopplöshet bara ökar och ökar. Vem ska rädda oss? Apatin och företagsamheten går hand i hand. Vi bråkar och skuldbelägger varandra. Media piskar på frustrationen med att öka alla inslag av kris och maktlöshet. Mord, sjukdom, dyrare levnads kostnader och hot om jordens undergång med klimat kriser runt hörnet. Inte konstigt att allt blir för mycket att ta in.

Vi sörjer det vi förlorat så starkt att det inte finns rum att uppskatta det vi har. Vi är så vana vid en viss typ av levnads standard att vi har glömt våran egen förmåga att vara kreativ.

Ibland tvingas man att ta vissa beslut. Det behöver inte vara stora och livsavgörande i ögonblicket. För att en förändring mot det bättre ska ske är det ofta små men många beslut behöver tas. Ditt liv är ett pussel med många olika färger och bitar. En del har det lättare och behöver inte så många bitar medans andra har ett lite svårare mönster och fler bitar att passa ihop för att se helheten. Att inte lägga fokus på någon annans livs pussel och avundas deras förmåga att passa ihop sina bitar. Dom kommer också att behöva problemlösa. Att lägga fokus på att någon annans livspussel ska komma på plats är en fin gest och tanke men kom ihåg att ditt eget livspussel hamnar i dödläge under tiden. Det är inte säkert att den du hjälper kommer att kunna hjälpa dig tillbaka. Om du heller aldrig försöker själv utan förlitar dig på att andra ska hjälpa dig, så kommer du heller aldrig att kunna lita på din egen förmåga att bygga ditt liv.

Beslut är en nödvändig del av livet. Framför allt dom egna besluten. Dom egna besluten är dom som kommer få dig att växa som människa. Att ta egna beslut betyder heller inte att man stänger ute omvärlden eller dom man bryr sig om. Beslut som blir en förbättring för både dig och dem du bryr dig om är dom bästa besluten. Att till exempel ta ett beslut som innebär att du tar ett egen ansvar över din fysiska som psykiska hälsa kommer att underlätta för många människor. Utöver att andra ser dina resultat och på så sätt känner att dom också vill må som du mår så underlättar du även för alla redan nedskurna och överbelastade vårdinrättningar genom att hålla dig frisk och stark. Om du är frisk och stark kommer du även att vara en resurs för dem som inte är det.

Så du ser att beslut som leder till förbättring är val vi behöver göra. Ibland stora men oftare många små.

I våras tog jag ett stort beslut och gjorde, för mig, ett jättehopp i mitt liv. Det kändes jätte skönt i början men sen kom bieffekterna som ett brev på posten och nya beslut behöver tas. En del av mitt livspussel är färdiglagt men det finns mer bitar att klura på hur dom ska passa ihop för att bli en del av helheten. Mellan varven är det mycket tungt och jag vill bara skita i allt och avsluta projektet. Jag sätter på mig offerkoftan och stänger in mig i mig själv. Sen kommer minnet ifatt mig. Jag har varit i den här situationen förr och jag vet att jag tycker inte om att vara här. Ska jag verkligen ta den vägen igen eller ska jag våga ta ett beslut att göra det annorlunda den här gången. Ta en annan pusselbit och se om den passar bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: