Struktur

Idag kommer det inte vara någon direkt struktur i det jag skriver, eller så blir det det. Ordet struktur. Ordning och reda, sammanhållande, förplanerat, korrigerat, ritualiskt, en röd tråd i sammanhanget, vanemönster, ja det finns många sätt att beskriva ordet struktur. Som känslomänniska är det mindre vanligt att tankarna som känslorna framkallar har struktur. Jag kan ha bestämt mig för att skriva om en sak men trillar iväg åt ett helt annat håll. För mig är kreativitet så långt ifrån struktur som det bara går att komma. Ändå blir de flesta människor oroliga om saker och ting inte riktigt går som dom har planerat.

När jag var ganska ny sjuksköterska och hade fått jobb på en hjärtintensivvårdsavdelning och hade min första egna överrapportering till den kollega som jag skulle lämna över min patient till, hände detta: Jag hade förberett mig, strukturerat upp vad jag skulle rapportera för att inte missa något viktigt. Nervös för att mitt självförtroende sa att jag inte var lika kunniga som alla andra som jobbat där längre. Han satte sig ned mitt emot mig, med papper och penna och sa ”du har 2 min på dig att rapportera sen slutar jag att lyssna”. Där rök min struktur och jag började väl antagligen att prata vitt och brett och osammanhängande.

Helt genialiskt om du frågar mig idag. Han är även en av de intelligentaste personer jag känner samt en språkpolis. Tänker att om han läser detta ser han säkert alla stavfel och särskrivningar men jag avgudar honom för det ❤

Du ser vad som hände där var att han (säkert omedvetet) fick mig att  släppa sargen och våga tänka själv. Ja, iallafall påbörja mina egna val och bedömnings förmåga. Vårat samhälle är idag så uppstyrt och strukturerat att vi förlorat förmågan att ta egna beslut och finna egna slutsatser. Vi tror att vi gör det men fingranska ditt beteende så kommer du att se begränsningarna!

Jag och min underbara sambo har pratat mycket om det här med omedvetna vanor samt medvetna, vilka vi anammat för att finna struktur i våra liv. Jag läser även en mycket intressant bok nu av Joe Dispensa, där han beskriver vad som händer rent fysiologiskt i våra hjärnor när vi skapar dessa vanor/strukturer. Hur vi ganska snabbt går in på autopilot beteende utan att vi själv förstår det. Autopiloten gör även att vi finner det svårt att förverkliga våra drömmar, bryta ovanor samt stöta på samma motgångar om och om igen. Det handlar inte om dålig karaktär eller ”learning by doing”. Det handlar om invanda kemiska processer i våra hjärnor. En del kallar det ego och skyddsmekanismer. Kärt barn har många namn.

Sen har vi det här med ritualer. Människan har sedan urminnes tider skapat olika former av ritualer i sitt levnadsmönster. Ritual = fastställd ordning, ceremoni, rit, kulthandling, sed , religionsbruk. En ritual är en social praktik och handling med symbolisk betydelse, skriver Wikipedia. Symbolisk handling, kult, religionsbruk tror jag de flesta tänker när man pratar om ritualer. Så långt ifrån verkligheten men det är det vi lärt oss att ritualer är. Omskärning, mandomstest, magiska häxcirklar, nattvard, nollning av nya studenter osv. Alla utför vi ritualer varje dag. Om vi försover oss så blir hela dagen oftast rörig och det bara för att vi inte fått utföra våran morgon ritual, som vi alltid annars gör. En idrottsman/kvinna har ofta invant ritual beteendeinför en match. Supportrar har ett invant beteende när laget är på väg in på plan genom att sjunga en viss lag sång osv.

Om du fokuserar på det välbekanta, får du det välbekanta. Om du fokuserar på det okända, skapar du möjlighet! Med andra ord, om du fortsätter med invanda, omedvetna ritualer, får du en verklighet som den alltid har sett ut. Om du blir medveten om dina omedvetna ritualer och bryter dem kommer förändring att ske. Vill du förändra ditt liv så behöver du inte börja med radikala och stora förändringar. Det kommer bara att skapa förvirring och rädsla samt säkert leda dig tillbaka till samma, trygga (falskt trygga) vardag som du så gärna vill gömma dig i. Börja smått. Inga detaljer är obetydliga i ditt liv. Borstar du tänderna med höger…..gör det med vänster istället. Sen bygger du på med mer förändringar allt eftersom. Du ser hur ska ny inspiration komma till dig om du alltid kör på autopilot utan att du är medveten att du gör det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: