När man inte vet vad man vill göra men absolut vet vad man inte vill fortsätta med

Jag har alltid drivits av att hjälpa andra att må bättre. Jag är idag 53 år och har jobbat sedan jag var 18 år inom vårdyrket. Jag började som vårdbiträde och har sedan utbildat mig vidare för att de senaste 15 åren jobbat som specialist sjuksköterska inom anestesi. Jag har vid flertal tillfällen varit delaktig att hjälpa nya liv till världen till att lika många gånger funnits till hands när liv avslutats. Jag har funnits till hands vid glädje, ångest, smärta och rädsla och kännt att jag gjort nytta. Jag har tagit emot så mycket tacksamhet och kännt en mening med det jag håller på med. Jag har brunnit ochkämpat tillsammans med underbara och kunniga kollegor.

Idag känner jag inte så längre. Idag känner jag sorg över vad våran medmänsklighet tagit vägen. Idag är det viktigare för vårdpersonal att ta selfies och flytta uppmärksamheten ifrån dem som behöver den till sina egna egon. Idag är sjuka människor bara placerade på en tom plats för att förbättra statistiken för sjukhusen. Det spelar ingen roll om den platsen är där kompetensen eller tillräckligt med fysisk personal inte finns. Lugnande och dämpande medicin delas ut för att kompensera personalbristen. Doktorer har inte tid att göra egna bedömningar när en sköterska ringer på hjälp, utan allt sker via telefonen och en journaltext.

Nytänkande har ingen plats. Egna erfarenheter motas bort med olika PM och andra fyrkantiga bestämmelser. Utveckling och utbildning av personal ersätts med grupparbeten där personalen ska komma på hur sjukvårdsarbetet ska bli mer effektivt och kostnads sparande. Fruktfat och saft tas bort ifrån vissa avdelningar för att det tydligen är en tung ekonomisk förlust för sjukhusen. En arbetsplats jag jobbat på fick bara kirurgerna dricka av saften då dom var tvugna att stå länge och operera. Mig veteligen så stod övrig personal också där men hade inte rätt till saften, för då skulle det bli för dyrt. 2022 och vi tillåter fortfarande härskarteknik och uråldrig rangordning.

Att gå till jobbet för mig idag bara känns som om hela mitt inre skriker NEJ, vill inte! Vare sig du är patient, personal eller medmänniska så bär du ansvar över hur det ser ut inom vården idag. Det är en skymf att tro att applåder på balkongen är att delta och skriva sig fri från ansvar. Tack gode gud att det inte fortsatte under en längre tid.

Idag sitter jag på en buss ifrån Östersund till Sunderbyn för att arbeta där 1 vecka. Det är en resa som varierar mellan 10-13 timmar. Det ger tid att fundera. Jag åker i ett fantastiskt vinterlandskap. Jag ser mindre samhällen som har blivit tvugna att stänga ned. Tomma affärs och olika verksamhets lokaler. Vad gör vi mot vårat land och dom som bor här? Varför vill vi inte sträva efter välstånd och blomstrande samhällen? Var går alla våra skattepengar? Varför jobbar vi inte tillsammans och stöttar varandra?

Jag bor i en liten by strax utanför Östersund. Tänk att få börja jobba med att få den att leva upp. Öppna en affär, en frisör, ett bageri eller en pub! Det kostar för mycket och sen har vi alla tillstånd som måste beviljas och betalas.

Visste ni att PCR testerna har kostat 22 miljarder kronor? Visste ni att dom visar ingenting av värde och att det finns bättre och billigare metoder. Vem fick dom pengarna!? Varför testades man utan att visa symtom och varför, om man nu tog flera tester i följd gav det olika resultat trots att det var samma test? Fast det förstås, vi sparade ju pengar på saft och frukt😳

Nä, jag vill inte ställa upp längre på hycklerit men vad ska jag göra istället. Min empati finns det knappt något kvar av. Jag jobbar dagligen med att mota bort känslan av förakt och att idiotförklara andra människor. Det är inte den jag är. Jag är medkännande och lösningsinriktad, men det är svårt att hjälpa när ingen vill bli hjälpt. När de flesta vill stanna kvar i det som är med offerkoftan hårt lindad runt sin egen livslögn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: