Ett annat sätt att se på cancersjukdomar

Då en f.d vän till mig fick diagnosen cancer började jag leta efter olika sätt att se på sjukdomen. Inget är hugget i sten och många vägar bär till Rom är bra citat att börja med inför det jag kommer att skriva om i det här inlägget.

Att läka/hela känslomässig stress och negativa känslor, är en viktig del när det handlar om cancer sjukdomar och förebyggande av dessa diagnoser. Detta är något man har varit väl medveten om inom ayurvedisk-och kinesisk medicin i århundraden. Ja, man kan helt avvisa eller skratta åt dessa läror men faktum kvarstår och det är att cancer ökar och det ökar snabbt i dagens samhälle.

Vi går alla igenom kriser eller känslomässigt stressande/påfrestande episodet under våra liv. Fight or flight gensvaren i våra nervsystem, som styrs ifrån det limbiska systemet i våra hjärnor, är faktiskt designade till att hantera stressade situationer. Lite stress till och från är normalt och anses även som hälsosamt och utvecklande. Problemen uppstår först när stressen blir kronisk och går på högvarv under allt för lång tid.

Enligt Dr. Darrel Wolf, professor och specialist inom naturlig hälsa är stress den osynliga mördaren.

Det finns en sanning i det uttalandet. I dagens samhälle är det normalt att vara stressad, konstant redo och alltid på väg någonstans. Vare sig det är i karriären eller i privatlivet.

I verkligheten blir dock långvarig stress, orsakad av negativa känslor och personliga trauman ödestigert för din hälsa. Detta är p.g.a att kronisk stress får dina binjurar att producera kortisol dygnet runt. Kortisol är ett kroppsligt hormon vars främsta uppgift är att hantera stressiga situationer.

När för mycket kortisol har flödat i din kropp under en lång tid kommer kroppen att börja skapa fler cellulära receptorer (mottagare) och samtidigt minska antalet cellulära receptorer för dom läkande hormonerna, som t.ex. oxytocin och melantonin. De ”läkande” hormonerna har till uppgift att hantera sjukdomsframkallande ämnen och oskadliggöra dessa samt understödja kroppens alla organ.

Höga nivåer av kortisol i kroppen utarmar vårat förråd av melantonin, vitaminC, niacin och andra livsviktiga ämnen. Höga kortisol nivåer skapar även en s.k systemisk inflammation i kroppen. D.v.s inflammatoriska processer utan att något skadligt ämne orsakat det. Inflammation, har enligt Natural institute of health, en direkt kopplig till en mängd olika sjukdomar.

En av pionjärerna inom modern forskning av känslor kontra cancersjukdomar är Dr O. Carl Simonton. Han jobbade ifrån början som radiolog, onkolog samt forskade inom psyko neuro immunologi.

Simonton arbetade med tusentals cancer patienter under 70/80-talet. Han uppmärksammade att majoriteten av hans cancer patienter, hade genomgått någon form av förlust inom dom närmaste 18 mån. Dödsfall av närstående, förlust av arbete, skiljsmässa eller miljökatastrof.

Han uppmärksammade även att de flesta av dessa patienter hade svårigheter att utveckla kärleksfulla relationer samt svårt att släppa taget om gamla sorger. Simonton beslöt sig här att rikta in sig på att studera vad dessa traumatiska upplevelser hade för påverkan på den biologiska kroppen. Många av hans forsknings resultat publicerade han i sin bok ”Get well again, 1992”.

Mycket av den forskning som bedrivs idag inom detta område bekräftar hans fynd.

En studie gjord 2011, om vad som sker i den neuroendokrina regleringen i kroppen, efter lång tids känslomässig stress samt kvarhållande av negativa känslor, visar att det påverkar våran hormonproduktion samt trycker ned vårat immunförsvar. Detta leder i sin tur till mutation inom våran cellproduktion och det är just det en cancercell är. En mutation.

Om intresset finns är detta en lista på var ni finner ytterligare information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: