Ord

Det vanligaste sättet vi kommuniserar med varandra är genom ord. Skrivna eller uttalade. Det är ett begränsat redskap. Tänk dig när du ska beskriva en stark känsla inför någon. Hur många gånger har du kännt att orden känns futtiga och gör inte rättvisa åt det du vill förmedla.

Olika språk pratas i olika länder, bokstäver, vokaler, konsonanter och meningsbyggnader skiljer sig ifrån varandra. Till och med hur vi läser eller skriver är olika. Några börjar högst upp ifrån vänster och tar sig ned genom att låta orden flyta åt höger. Andra gör tvärtom. Börjar längst ned ifrån vänster och tar vänster svängen uppåt. Det finns fler sätt att skriva på. Ibland brukar jag tänka att för tusen år sedan hade vi mer ett gemensamt språk. Här syftar jag på grottmålningar, bildspråket.

Om vi nu håller oss till ett och samma språk. Här finns det regler hur ord får användas. Några ord är finare och andra sämre. Svordomar är t.ex. inte ok att använda. Dessa ord används som oftast som förstärknings ord när vi vill betona en arg känsla emot någon eller något. Det är lågstatus och inte ok att prata eller skriva sånt. Om du istället använder finare ord men syftet att såra är det samma, så är det helt rätt. Du får till och med ett övertag samt även ibland beundran ifrån åhörarna.

Samma ord kan även betyda olika för olika människor p.g.a olika livserfarenheter. Om jag skulle säga idiot till dig, kanske jag borde använda orden ”du beter dig idiotiskt mot mig” , d.v.s du sårar mig. Istället kanske jag får en utläggning om hur dum jag är som använder ett sådant nedvärderande och opassande ord. Ordvälet ifrån mig var bara ett ord som innehöll en massa känslor inbakade i ett ord. Mottagaren hörde bara ordet men läste inte av känslorna runtomkring. Det triggade hans/hennes egen relation till det ordet och gensvaret kom därifrån.

Hänger ni med? Det flesta konflikter kommer ifrån begränsande ord. Inte undra på att vi har så många konflikter runtomkring i världen. Media är experter på att använda ord till sin egen fördel. Dom kan dupera och manipulera många människor och det gör dom.

Vi behöver börja lyssna mer på det oskrivna eller det osagda. Ord är bara ord. Om du älskar någon och du vill att den andra ska känna det. Börja med att känna in dem. Förstå deras osagda språk. Titta på deras omedvetna rörelsemönster. När du är i deras närhet, känn det som deras inre sänder ut. Jämför det med dina egna känslor, genom att förstå dig själv. Du kommer aldrig att nå fram till någon annans inre innan du börjat förstå ditt eget. Konflikter uppstår när vi inte förstår våra egna relationer till orden som uttalas. Om någon stänger dig ute känslomässigt men använder ord som säger det motsatta. Förstå här att det har inget med dig att göra. Den här personen har lärt sig att det går att gömma sig bakom ord och säkerligen klarat sig ur många jobbiga situationer på detta sätt.

Titta bara på dom vi valt som ledare över våra länder! Har någon någonsin stått upp för dom ord dom valt att strö omkring sig? Har ni någonsinn sett en värdsledare erkänna sina lögner? Dom flesta har ögontjänat fram tills dess dom har tillräckligt med makt att visa sin rätta sida.

Du behöver inte vara värdsledare för att använda dig av detta sätt att agera. Vi har liksom godkänt detta beteende i våra samhällen. Från skolåldern delas man in i popularitets fållor. Om du är mer en känslomänniska, som reagerar känslomässigt i dysfunktionella situationer, har du ett underläge gentemot dem som lärt sig gömma sig bakom ord.

Personligen är jag en känslomässig människa. Jag har haft en förkärlek för ord, uttalanden, språk och dialekter. Jag älskar melodierna i språken. Jag har läst mycket böcker i hela mitt liv och där samlat på mig många olika ord. Däremot läser min kropp ofta av det som uttalas mellan dom sagda orden. Självklart tolkar ja det utifrån mina egna upplevelser. Det är jag ofta medveten om. Därav går jag ofta rakt på sak om orden jag hör inte stämmer överens med det min kropp plockar upp. Många anklagar mig för att ”trycka upp dem emot väggen” och ja, det kanske man kan kalla det. Är det så farligt då? Är det fel av mig att ha samlat på mig erfarenhet genom böcker hur man använder ord och skrift? Vad är det som är så himla farligt med att gå rakt på sak?

Vi har lärt oss att det vi kallar konflikter, olika sätt att se på olika situationer, behöver ha en vinnare och en förlorare. Ja, jag har ett stort ordförråd men om du känner dig hotad av det, så är det inte min skuld att bära. Det är bara ord. En meningsskiljaktighet ska inte vara en tävling, utan en möjlighet att få uttrycka olika uppfattningar.

Ja, vissa ord sårar men tro aldrig att dom osagda orden inte sårar lika mycket.

Nu tillbaka dit jag började. Ordval, språk och betoningar. Släpp taget om dessa. Lär dig läsa det osagda. Använd dina ord att göra gott inte att förnedra. Var beredd att förklara dina ordval för dem som inte förstår och våga kräva en förklaring av dem som använder ord som sårar dig. Ingen är mer eller mindre än någon annan. Vi är alla bara på en skolresa genom livet. Känsla kommer alltid före ord. Det är känslan som gör att din hjärna väljer orden du uttala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: